Digiscrappen

Mooie, bijzondere en aparte creaties van ogenschijnlijk simpele en/of saaie foto’s maken, dat is wat digitaal scrappen oftewel digiscrappen is! Als een foto zich er voor leent kunnen mensen en dieren bijvoorbeeld in een sprookjes omgeving, op een prachtig hagelwit strand of in een bloemrijke tuin gezet worden. Foto’s die zich daar minder goed voor lenen kunnen in zijn geheel bewerkt en verwerkt worden, dit kan met of zonder begeleidende tekst.

De bewerkte foto’s zijn leuk voor bijvoorbeeld uitnodigingen en (kerst)kaarten maar kunnen (mits ze niet te klein worden gemaakt) ook worden afgedrukt op alles waar elke andere foto op afgedrukt kan worden zoals een canvasdoek, tas of taart.

Wat heb je nodig?

Om digitaal te kunnen scrappen heb je als eerste een fotobewerkingsprogramma zoals Paint Shop Photo Pro of Photoshop nodig. Daarnaast uiteraard een foto en digitale scrap elementen en papers.
Een paper gebruik je als achtergrond(en) en met de elementen kleed je je scrap aan. Naast deze twee dingen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld maskers en templates. Met een masker kun je goed plaatjes in elkaar over laten lopen of randen vervagen, ze zijn kant en klaar te downloaden maar ook prima zelf te maken. Een template is een kant en klare kale layout die je geheel naar eigen wens in kunt vullen met papers en elementen. Tekst wordt ook veel gebruikt om layouts mee aan te kleden, dit kan door middel van word-arts, of met zelf geschreven tekst. Een word-ard is een woord, zin of stukje tekst wat kant en klaar is.

Er zijn zeer veel online winkels te vinden waar je alles wat je nodig hebt kunt kopen, maar er zijn ook een hoop gratis downloads (freebies) vinden. Als je Googled kom je ze tegen maar om je op weg te helpen heb ik al een aantal links voor je verzameld.

Sites waar je (linken naar) freebies kunt vinden zijn o.a.,

Fonts zijn lettertypen. Ze komen vrijwel altijd in zipfile, downloaden, uitpakken en in je ‘Lettertypen’ map zetten, deze vind je in je configuratiescherm.

Een lijst met digiscrapwinkels vind je hieronder,

Een aantal tips om het bewerken/scrappen van je foto’s wat makkelijker te maken.

  • Zorg dat je een kopie bewerkt en niet het origineel!
  • Sla je werk tussentijds met regelmaat op! Je zal de eerste niet zijn bij wie de boel vastloopt en dan ben je al je werk kwijt.
  • Sla je werk tussentijds als .pspimage (Paint Shop Pro) of .psd (Photoshop) bestand op en niet als .jpeg! Bewerken gebeurt in lagen en die voeg je zodra je van je werk een .jpeg maakt samen. Sla je het op als .pspimage of .psd bestand kun je het een volgende keer openen en weer verder gaan waar je was.
  • Let op dat je je foto’s niet uittrekt of induwt. Ik zie nogal eens gescrapte foto’s met uitgerekte hoofden voorbij komen, geen gezicht.. let dus op dat je de foto in originele verhouding laat.